nadirahyusoff nadirah yusoff: July 2012



Monday, 30 July 2012

aku dan dia ♥

 
Hye you aLLzzz ♡
 
 

Sweet tak ? sweet kan kan kan . jangan jealous taww . . ni nak bagi tahu ni , dia tu boyfriend kite aww . . dia sweet sangat , dah la sweet baik pulak tuu .. bertambah pulak mengada ngan gedik dia tuu . memang geram laaa .

 ini punya gambar time kami tengah 'dating' 
dating pulak dekat tepi pantai , memang sememang memang sweet la haaa ! gambar ni gambar semalam 29/07/2012

ade lagi gambar aku ngan dia . ni tgk bawah ehh ↓↓


yang ni pun sweet kan . (padahal lebih kurang je gambar nyee)
 
okay , tak tahu dah nak cakap ape sebenarnyaa . tu je la kot ..
Eh2 , jap .. ada satu lagi ni .
nak post ayat yang dia bagi kat aku .. 
memang sweet laaa .. 
 
  " jadikan cinta antara aku dan dia adalah cinta yang teragung , cinta yang kekal selamanya,       tiada apa yang dapat memisahkan kita mulai saat ini sampai bila-bila ♡ "

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Sunday, 29 July 2012

tutorial tudung bawal






mudah dan simple .  *okay agak messy sikit. pandai pandai lah korang fix kan sendiri. heeeee 

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Thursday, 26 July 2012

※ pagi khamis yang membosankan ※


hye you allzz ♥

okay , first of all . selamat pagi , selamat bekerja , selamat bersekolah dan selamat berpuasa kepada yang berpuasa sahaja okay ! #ehh ?? (hahaha)

macam biasa laa , kalu hari khamis macam ni memang kena jaga dekat KCP (kuantan centre point) laaa .
memang sesangat bosan gileee you alllzzz !! cuma tak jadi gila jee !! dah lah bulan puasa ni , lagi lah tak tahu nak buat ape nyee , kalau bukan bulan puasa , bosan-bosan macam nie memang best la duk mengunyah-mengunyah , maybe tak ade la rase bosan sgt kot .. bukan nye ade ape pun kat office ni , aku duk sorang-sorang jee :'( kesian kan kan kan .. kadang-kadang tu takut jugak la duk sini , sebabnyee takde orang pun yang duk lalu kat sini .. klau ade pun makcik cleaner jee .. memang seram laa . nak dijadikan cerita , aku tertinggal kunci oofice nie .. ehh , bukan tertinggal tapi luap nak ambik kunci ni dekat kawan aku tuu . mahu tak penat aku duk tunggu dye hantar kunci tu kat aku , sakit punggung-punggung aku duk atas paip besar ape ntah . dah tak tahu nak tduk mana , duk je lah atas tu paip tuu . sampai kat office , pintu tak boleh bukak plak , aku pun tak tahu kenapa . punye la lame aku duk sentap-sentap kunci tu baru la boleh bukak . kte ni dah lah penat menunggu , pintu plak buat hal . rase geram jugak laa . nasib baik bulan puasa . ade lagi ni , bateri notebook aku ni pulak dah tinggal skit . lupe nak charge penuh-penuh semalam . alamak nye tak leh la online sampai ke petang .. nasib badan ..  okay la , aku cerita panjang-panjang pun , bukan ade orang nk baca pun . 
bye2 . assalamualaikum !! ^^

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Friday, 20 July 2012

♥ HIKMAH PUASA RAMADHAN ♥


*Oleh Ustaz Syed Hasan Alatas*

"Wahai orang-orang yang beriman ! Diwajibkan kepada kamu puasa sebagaimana telah diwajibkan atas orang-orang yang sebelum kamu,supaya kamu menjadi orang-orang yang bertaqwa." (S.al-Baqarah:183)
PUASA menurut syariat ialah menahan diri dari segala sesuatu yang membatalkan puasa (seperti makan, minum, hubungan kelamin, dan sebagainya) semenjak terbit fajar sampai terbenamnya matahari,dengan disertai niat ibadah kepada Allah,karena mengharapkan redho-Nya dan menyiapkan diri guna meningkatkan Taqwa kepada-Nya.
RAMAHDAH bulan yang banyak mengandung Hikmah didalamnya.Alangkah gembiranya hati mereka yang beriman dengan kedatangan bulan Ramadhan. Bukan sahaja telah diarahkan menunaikan Ibadah selama sebulan penuh dengan balasan pahala yang berlipat ganda,malah dibulan Ramadhan Allah telah menurunkan kitab suci al-Quranulkarim,yang menjadi petunjuk bagi seluruh manusia dan untuk membedakan yang benar dengan yang salah.
Puasa Ramadhan akan membersihkan rohani kita dengan menanamkan perasaan kesabaran, kasih sayang, pemurah, berkata benar, ikhlas, disiplin, terthindar dari sifat tamak dan rakus, percaya pada diri sendiri, dsb.
Meskipun makanan dan minuman itu halal, kita mengawal diri kita untuk tidak makan dan minum dari semenjak fajar hingga terbenamnya matahari,karena mematuhi perintah Allah.Walaupun isteri kita sendiri, kita tidak mencampurinya diketika masa berpuasa demi mematuhi perintah Allah s.w.t.
Ayat puasa itu dimulai dengan firman Allah:"Wahai orang-orang yang beriman" dan disudahi dengan:" Mudah-mudahan kamu menjadi orang yang bertaqwa."Jadi jelaslah bagi kita puasa Ramadhan berdasarkan keimanan dan ketaqwaan.Untuk menjadi orang yang beriman dan bertaqwa kepada Allah kita diberi kesempatan selama sebulan Ramadhan,melatih diri kita,menahan hawa nafsu kita dari makan dan minum,mencampuri isteri,menahan diri dari perkataan dan perbuatan yang sia-sia,seperti berkata bohong, membuat fitnah dan tipu daya, merasa dengki dan khianat, memecah belah persatuan ummat, dan berbagai perbuatan jahat lainnya.Rasullah s.a.w.bersabda:
"Bukanlah puasa itu hanya sekedar menghentikan makan dan minum tetapi puasa itu ialah menghentikan omong-omong kosong dan kata-kata kotor."
(H.R.Ibnu Khuzaimah)
Beruntunglah mereka yang dapat berpuasa selama bulan Ramadhan, karena puasa itu bukan sahaja dapat membersihkan Rohani manusia juga akan membersihkan Jasmani manusia itu sendiri, puasa sebagai alat penyembuh yang baik. Semua alat pada tubuh kita senantiasa digunakan, boleh dikatakan alat-alat itu tidak berehat selama 24 jam. Alhamdulillah dengan berpuasa kita dapat merehatkan alat pencernaan kita lebih kurang selama 12 jam setiap harinya. Oleh karena itu dengan berpuasa, organ dalam tubuh kita dapat bekerja dengan lebih teratur dan berkesan.
Perlu diingat ibadah puasa Ramadhan akan membawa faaedah bagi kesehatan
rohani dan jasmani kita bila ditunaikan mengikut panduan yang telah ditetapkan, jika tidak maka hasilnya tidaklah seberapa malah mungkin ibadah puasa kita sia-sia sahaja.
Allah berfirman yang maksudnya:
"Makan dan minumlah kamu dan janganlah berlebih-lebihan sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang berlebih-lebihan." (s.al-A'raf:31)
Nabi s.a.w.juga bersabda:
"Kita ini adalah kaum yang makan bila lapar, dan makan tidak kenyang."
Tubuh kita memerlukan makanan yang bergizi mengikut keperluan tubuh kita. Jika kita makan berlebih-lebihan sudah tentu ia akan membawa muzarat kepada kesehatan kita. Boleh menyebabkan badan menjadi gemuk, dengan mengakibatkan kepada sakit jantung, darah tinggi, penyakit kencing manis, dan berbagai penyakit lainnya. Oleh itu makanlah secara sederhana, terutama sekali ketika berbuka, mudah-mudahan Puasa dibulan Ramadhan akan membawa kesehatan bagi rohani dan jasmani kita. Insy Allah kita akan bertemu kembali.
Allah berfirman yang maksudnya: "Pada bulan Ramadhan diturunkan al-Quran
pimpinan untuk manusia dan penjelasan keterangan dari pimpinan kebenaran
itu, dan yang memisahkan antara kebenaran dan kebathilan. Barangsiapa menyaksikan (bulan) Ramadhan, hendaklah ia mengerjakan puasa.
(s.al-Baqarah:185)

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

♥ Esok Puasa → 21/7/2012 ♥



 


ж Dengan ini saya mendahulukan dengan ucapan SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA :D ж

Sekejap je masa berlalu ..
tup tup tup , dah pun masuk bulan ramadhan ..
Rase sekejap je , dah pun nak puasa esok .. 
rase macam baru semalam jee bulan 1 (nampak sangat menipu nyee) ..
harap-harap tahun ni dapat puasa penuh laa *kot*
tahun lepas puasa time tengah kuliah , sekarang puasa time tengah praktikal ..
mesti letih gilee ..
masuk pukul kerja 8.30 pagi  balik kerja 4.30 petang ..
Fuhhh ! letih , letih !!
ape-ape pun jangan ponteng puasa okayyy :DDD

tak sabar nak berbuka esok .. (sahur pun tak lagi)
muehehehee

♬ KU MENGHARAP RAMADHAN KALI INI PENUH MAKNA ♬



Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Monday, 9 July 2012

♥ First Day Menjalani Latihan Industri ♥

 
 Bila melangkah je masuk company tempat aku LI tuu , aku rase takut gilee , gementar , berdebar gileee . memang tak tahu nak cakap macam mane la perasaan aku mase tuu . aku masuk dalam pukul 9 . dari pukul 9 sampai laaa pukul 12 aku diberi taklimat ! ( tak rase lame gilee kee tu ) memang duk dalam tu sakit la bontot nie .. macam macam laaa dye cerita nyeee .. nak tak nak kena la dengar kannn ..yang aku paling rase macam nak ( tak tahu la nak cakap macam mane ) aku kena pulak jadi setiausaha syarikat tuuuu . tak ke gileee ! memang gileee ! aku betul betul tak tahu ape ape nie . memang nak nangis laa , bile bos cakap aku kena jadi setiausaha syarikat tuu . aku tak nak wehhhh ! kenapa la aku dipilih ! kenapaa ??? aku nak duk atas buat audit atau yg lain lain .. tapi hari ni memang aku duk saje saje je laa .. takde keje sangat nak dibuat nyee . tu pun bos suruh buat surat jee , lepas siap memang bosan sebosan bosannyee laa . perasaan sekarang nie memang aku tak sanggup nak tempuhi 6 bulan untuk menjalani latihan industri tuuuu ! aku harap sangat sangat hati aku tabah duk LI kat situu . AMIN!

Hurmmm , ni baru first day LI . macam mane la hari seterusnyeee :////

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Sunday, 8 July 2012

♥ saya dan kawan-kawan ♥


ini kawan-kawan saya







♥ ♥ ♥ SAYA SAYANG SEMUA KAWAN-KAWAN SAYA ♥ ♥ ♥


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Wednesday, 4 July 2012

♥ 4 Hari Lagi Untuk Latihan Industri ♥


OMG ! Rase skejap gileee cuti ! Cuti 2 bulan lebih , dah tinggal 4 harii jeee lagi nyeee !Memang xbest lah kan!
9/7/2012 dah LI (latihan industri) .
Memang aku tak ready ape2 pun lagi .
Dalam kepala nie takde ape pun benda nak pkir pasal LI uhh !
Dah lah bahagian AKAUN ! Mane laa aku pandai sangat pasal cukai , audit bagai tu!
Rase tension gilee-gilee lahh ! 
Kalau ikutkan hati memang tak nak la LI semua tu !
TAKUTTTTTTT !
 Dah lah dengar crite tempat yg aku LI tu memenatkan ! 
selalu kene buli , memang buat aku lagi tak nak LI kat stu laa !
Tapi tak boleh nak buat ape dah !
Nak Taknak kena jugak LI kat stuuu ! 
Sabarrrrr je laaaa  :(((
 
 
 

 
 
katakan taknak kepada LI . okayy bubyeee !



Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Monday, 2 July 2012

♥ Final Euro ♥ ♥ Spain vs Italy

 
Khamis , 2/7/2012 , 2:45 AM
 
Saat yang dinanti nanti kan  final euro 2012 . Spain vs Italy . 







Of course laa , SPAIN yg akan menang pagi nnti . (Beria)
ntah sejak bile la aku minat sgt bola nie pon xthu laa .
bukan minat bola sgt minat pemain jeee , muehehe
 

♥ ME LOVE SPAIN ♥



Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by NadirahYusoff